Portal Home > Knowledgebase > 2 - Getting Started : Panduan Membina Laman Web (+200 FREE Template) > 4) Membina Laman Web (+200 FREE Template & Script)


4) Membina Laman Web (+200 FREE Template & Script)
1)Login di laman Cpanel anda(*http://www.namadomainanda.com/cpane) anda akan dipaparkan seperti gambar dibawah.

 

2) Cari dan klik icon Softaculous seperti yang dipaparkan dibawah.

Klik Image Untuk Besarkan

 

3) Selepas Icon Softaculous di klik anda akan dapat lihat paparan seperti dibawah.

 

Klik Image Untuk Besarkan

 

4) Sila pilih jenis aplikasi/script yang anda inginkan seperti tersenarai pada bahagian sebelah kiri. Dimana ianya disusun mengikut kategori seperti Blogs, Micro Bogs, Portal CMS dan lain-lain. Klik pada jenis template yang anda inginkan dan klik 'Install'. Anda juga boleh melihat overview, features, screenshots atau Demo sebelum anda melakukan installation.

5) Sebagai contoh kami memilih Wordpress untuk laman web kami. Wordpress adalah aplikasi web yang popular digunakan untuk membangunkan sesebuah laman web. Ianya tidak terhad kepada pembinaan laman blog sahaja tetapi juga amat sesuai untuk pembinaan lain-lain jenis laman web seperti laman perniagaan, shopping cart, laman komuniti, forum dan sebagainya. Didalam aplikasi itu sendiri terdapat beratus-ratus template dan pugin yang boleh anda sesuaikan dengan laman web yang akan anda bangunkan. Namun anda juga boleh memilih lain-lain kategori aplikasi/script yang tidak kurang juga hebatnya seperti Joomla, drupal, shopping cart E-commerce Zent Cart, Presta dan sebagainya.

Jadi untuk contoh pilihan kami, ialah wordpress. apa yang perlu dilakukan ialah klik pada wordpress dan install seperti gambar dibawah. Untuk apikasi yang lain langkah-langkah dan konsepnya adalah sama, iaitu pilih dan klik install.

Klik Untuk Besarkan Image

 

 

11) Seterusnya isikan maklumat-maklumat mengenai website seperti gambarajah dibawah.

 

Klik Untuk besarkan Image
Klik Untuk besarkan Image

 

12) Selepas semua maklumat dimasukkan seperti gambar diatas klik 'Install' tunggu sehingga proses install selesai (1-3 minit)Apabila proses install selesai anda akan dipaparkan seperti gambar dibawah dan bermakna website siap di install dan ianya bersedia untuk di konfigurasi.

 

Klik Image Untuk Besarkan

 

13) Klik pada link/url atau taip pada web browser untuk melihat laman web (basic) anda. *Contoh :www.namadomainanda.com

14) Klik pada link/url admin untuk login ke ruangan admin untuk konfigurasi laman web anda. *Contoh:www.namadomainanda.com/wp-admin Klik Sini Untuk Melihat Tutorial Konfigurasi dan Design Web Wordpress anda.

15) Mengenai pemilihan aplikasi yang anda ingin gunakan adalah bergantung kepada kesesuaian laman web yang anda ingin bangunkan. Anda boleh cuba Install mana-mana dan seberapa banyak aplikasi/script, sekiranya kurang sesuai anda boleh remove atau uninstall aplikasi tersebut. Klik Sini untuk melihat cara-cara memadam atau uninstall aplikasi/script, backup, dan lain-lain.

 

Sebarang pertanyaan sila hubungi kami di link dibawah:-

1) http://tinjau.net/hosting/supporttickets.php - Untuk pelanggan yang mempunyai akaun dengan kami.

2) http://tinjau.net/hosting/contact.php -  Untuk bukan pelanggan kami.

Tempah Hosting Sekarang PERCUMA Nama Domain Hanya RM60.00 Setahun

 

 

 Was this answer helpful?

Add to Favourites Add to Favourites    Print this Article Print this Article

Also Read

Powered by WHMCompleteSolution

Language:

Customer Testimonials

Adam
Terima kasih tinjau. Sy melanggan sejak 2011 service memang terbaik..
Salmi
Much better than my previous hosting company - I also got help with migration at no extra cost. Friendly support too.